Сподели в социалните мрежи!

В БЪЛГАРИЯ ТОВА СЕ СЛУЧВА ЗАРАДИ ЧЛ. 417 ОТ ГПК. По този член лице, което разполага с документите, изредени в члена, може да си извади изпълнителен лист от съда, дори тези документи да са фалшифицирани или пък да е извършило други престъпления или нарушения. Пред съда по чл. 417 ГПК не се води истинско дело с участието на двете страна, а само се извършва проверка дали т.нар. „кредитор” е представил документите, посочени в чл. 417 от ГПК. За осъждането набедения за длъжник научава чак след като частен съдебен изпълнител почука на вратата му и след като му е наложил запори на заплатата и му е изтеглил парите по банковите сметки и е възбранил имотите му, за да ги продаде на публична продан.

Историята на Крум Сираков потриса с личната драма, но и всява страх – кой от нас ще бъде следващия, който ще бъде екзекутиран чрез този член. Ето накратко какво му се е случило: неговият дядо взема заеми, които обезпечава чрез три записи на заповед и фалшифицира подписа на собствения си внук под тях, уж че Крум Сираков се е задължил. Едва когато частен съдебен изпълнител уведомява Крум за осъждането му, той разбира от дядо си за фалшифицирания подпис. Крум търси правосъдие за извършеното престъпление като се обръща към прокуратурата и вярва, че след като има документна измама справедливостта е на неговата страна. Но уви, реалността е друга: съгласно същият този мракобесен чл. 417 от ГПК, осъденото лице има право да възрази пред съда, че не дължи, но може да стори това в неимоверно кратък двуседмичен срок от получаването на покана за доброволно изпълнение от частния съдебен изпълнител. Пропусне ли този срок, осъденият попада в законодателен капан – дори и да не е длъжник, защото срещу него е извършено престъпление, той е лишен от съдебна защита. Издадената заповед за незабавно изпълнение  по чл. 417 от ГПК влиза в сила и нарочения за длъжник е обречен. Крум не знае това, в документите, получени от частния съдебен изпълнител целенасочено не е посочено, че има право да възрази и какъв е срока. Крум вярва, че след като е налице престъпление не е нужно да предприема нищо повече освен сезирането на прокуратурата, не подава възражение и пропуска двуседмичния срок. Законът ни е толкова порочен, че независимо от документната измама, няма ли подадено възражение мнимият длъжник изпада в черна законодателна дупка – срещу него ще се изпълнява принудително и доходите му ще бъдат отнемани от частния съдебен изпълнител независимо, че не дължи. Единствената възможност Крум да се спаси е да заведе дело по чл. 424 от ГПК и да се позове на извършеното престъпление, НО това ще му помогне след много години, когато и АКО прокуратурата се задейства и СЛЕД като наказателния съд се е произнесъл с влязла в сила присъда, че е налице престъпно деяние.

Като адвокат от години се боря за отмяната на тази нормативна бухалка чл. 417 от ГПК, тегнеща като дамоклиев меч над набедените за длъжници. От този член най-често се възползват банките, за да ограбват кредитополучателите чрез едностранно увеличаване на лихвите по договорите за кредит. Но историята на Крум Сираков показва, че не само банките, а и други измамници или просто неспазващи своите договори, могат да унищожат животи и да отнемат имуществото на гражданите и техния бизнес. Затова с барда Крум Сираков и аз като негов адвокат създадохме фейсбук групата „ПОВЕЧЕ ШАНС ЗА ЖЕРТВИТЕ В СЪДА”. Нашата цел е пострадалите да се обединят, за да постигнем защита на нарушените им права, да им разясняваме какви законови инструменти имат за защита и да предизвикваме законодателни промени, в случаите в които законите са създавани в интерес на корпоративно-политическата машина и престъпниците, а не на гражданина. В групата членуват и много други адвокати, които ще бъдат полезни за каузата.

Разпространявайте тази информация, за да научат повече хора какви са опасностите, които ги грозят! ЗАЕДНО МОЖЕМ ПОВЕЧЕ!

Линкове към публикации в медиите на случая с Крум Сираков:

Крум измамен от собствения си дядо – bTV

Дядото на певеца Крум фалшифицирал подписа на внука си – 24 Часа

Фолк певецът Крум бесен, че го осъдили като крадец! – БЛИЦ

Адвокат Десислава Филипова, председател на фондация „Център за европейска интеграция и за защита правата на човека”, GSM: 0898790909

Сподели в социалните мрежи!

От |23 ное., 2015|В медиите - публична позиция за защита на страните в изпълнителните дела, Новини|Коментарите са изключени за КАК МОЖЕ ДА БЪДЕШ ОСЪДЕН БЕЗ ДА ЗНАЕШ И ДА НЕ МОЖЕШ ДА СЕ ЗАЩИТИШ, НЕЗАВИСИМО ЧЕ СИ ЖЕРТВА НА ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!!! ШОКИРАЩАТА И УЖАСЯВАЩА ИСТОРИЯ НА ПЕВЕЦА КРУМ СИРАКОВ. ПРОЧЕТЕТЕ, ЗАЩОТО СЛЕДВАЩАТА ЖЕРТВА МОЖЕ ДА Е ВСЕКИ ОТ ВАС!
Call Now ButtonОБАДИ СЕ