Сподели в социалните мрежи!

Може да гледате предаването „Абсурдите” по БНТ 2 с Роман Сушков  на  тема  чл. 417 от ГПК, даващ право на банките и на други привилегировани лица да се снабдяват с изпълнителни листа без истински съдебен процес и за частните съдебни изпълнители, които от съществуването си взривиха обществото с драстичните нарушения, извършвани от редица от тях. В предаването вземаме участие адвокати, пострадали лица, Омбудсмана на България, народните представители Искрен Веселинов и Свилен Иванов и частните съдебни изпълнители Ирина Христова, Веселин Маринов, Иван Хаджииванов, както и Георги Дичев, председател на Камарата на ЧСИ. Пресичат се много гледни точки и се поставят редица въпроси, които ако не намерят своето законодателно разрешение, ще продължат да водят до терор над българските граждани, а те са:  изпълняват ли частните съдебни изпълнители самоцелно, само и само да получат печалба на всяка цена, дори и най-вече въпреки справедливостта или са рицари на правото, които служат на хората срещу неизрядните длъжници? ЧСИ Ирина Христова говори за пъстрата палитра от кредитори, които ЧСИ защитават – майки, работници и служители, пострадали от престъпления, а същевременно чрез клевети срещу Ана Русева обслужва привилегированите за съсловието им клиенти – банките, от които получават най-голяма печалба. ЧСИ Венцислав Маринов нарича кредитополучателите лица „ които не си четат договорите”, а банките  „обикновен договорен партньор”. Кредитополучателите спечелиха хиляди дела  срещу неизрядните банки, този ЧСИ не знае ли това обстоятелство  и при него няма ли образувани дела срещу банки? Въпросът е риторичен. ЧСИ Иван Хаджиниколов изрича следващата лъжа – за частните съдебни изпълнители се говори само преди избори – прави се опит да се създаде невярното внушение, че няма негодуващи срещу произвола на тази гилдия и то със стотици хиляди, които нямат нищо общо с партиите.

Всяко едно законодателство засяга човешки съдби, всяка една законодателна грешка води до унищожаване на мечти и животи, а в случая  и до забогатяването на съсловието на ЧСИ, от които мнозина станаха милионери за сметка на обеднелия българин. Само през 2013г. 164-те на брой практикуващи частни съдебни изпълнители са събрали в джоба си 117 милиона 402 378 лева печалба /според статистика на Министерство на правосъдието/. ЧСИ обосновават високите си такси с необходимостта да издържат персонал, сякаш болниците, училищата, бизнесът нямат такъв. Законодателен конфорт за забогатяване на една гилдия, с гарантиран монопол на пазара – искаш не искаш, по закон  един ЧСИ  работи при  30 000 души население, няма конкуренция, няма възможност да навлязат в пазара нови по-квалифицирани и по-добре и по-морално работещи юристи.

Монопол, който те се борят да запазят, като ни облъчват с хиляди предварително обмислени лъжи, които те повтарят с репетирани мантри. Част от тях ще опровергая по повод на случая на Ана Русева.

В предаването „Абсурдите” се разглежда нашумелия медийно случай на моята клиентка Ана Русева. Водещият интервюира  ЧСИ Ирина Христова, която е съдебния изпълнител, при който банка „Алианц България” е образувала изпълнително дело срещу Ана. Абсурдното дело се ражда след драстично нарушение –  по искане на лица, които не са страна по договора за кредит, банката едностранно е намалила годините за изплащане на кредита и по този начин  е превърнала Ана в неизряден длъжник.  Тези лица са купувачи на обекти в изгражданата от Ана и нейния тогавашен партньор сграда в Ямбол. В нотариалните актове за покупка са постигнали договореност вместо на продавача, купувачите да заплатят остатъка от цената, която дължат, за да закупят апартаментите, директно за погасяване на кредита на Ана. Проста юридическа техника – иначе трябваше да плащат тези пари на продавача, а той да ги внася за изплащане на кредита. А и забележете, така купувачите се гарантират, че продавачът няма да получи пари, които може да похарчи, вместо да ги плати по кредита. Отделно купувачите получават привилегията да плащат на части, разсрочено. Изгодно е отвсякъде за тях.  Подчертавам го, тъй като сега се извършват много спекулации по темата защо тези купувачи били платили кредита на Ана. Абсолютно невярно, те са изпълнили своето задължение. Очерня се името на Ана Русева единствено и само тези купувачи да не платят дължимата цена за покупка.

                След като заведохме дела срещу тези купувачи, те изплатиха цената по покупката, като са внесли парите директно за погасяване на кредита. Направиха го, защото щяхме да ги осъдим да платят цената, която дължат като купувачи и с тези пари Ана щеше да погаси кредита. Стига манипулации по темата, че били платили кредита на Ана. Защо аз и вие си плащаме, за да купим имот, а други се опитват чрез очерняне на нечия репутация да минат евтино, „на аванта”. Пак риторичен въпрос.

Независимо, че поради заведените дела купувачите изплатиха дълга си, ЧСИ Ирина Христова използва една от мантрите, с която всички ЧСИ обосновават дължимостта на таксата по т. 26 от Тарифата им. Това е таксата „печалба”, която те получават като процент от „събраната” от тях сума, т.е. когато заради реално извършени от тях действия са получени пари от длъжника чрез използваните способи за принудително изпълнение. Много често длъжниците плащат доброволно и ЧСИ въпреки, че не са  извършили никакво действие по събиране на дълга, слагат  в джоба си тази такса, която често се превръща в рекет на длъжника. Така се получи и при Ана, когато  купувачите изплатиха задължението си, ЧСИ Ирина Христова изнесе на продан единия от апартаментите, собственост на децата на Ана, за да събере близо 5000лв. печалба за това, че по изпълнителното дело не е извършила абсолютно нищо за събиране на изкуствено създадения дълг към банката. И ето как ЧСИ Ирина Христова обосновава тези свои действия – било й „насмешливо”  твърдението, че нищо не е свършила, защото ако нямало заведеното пред нея дело, купувачите нямало да платят, делото й било им подействало стимулиращо. Мантра, която се използва от ЧСИ за оправдание на събирането на тази такса при доброволно плащане на длъжника. Само че и за неюристите е ясно, че тези купувачи не са осъдени да плащат кредита, не са длъжници на банката по изпълнителното дело, нищо че банката противозаконно е уважила искането им да се промени падежа на кредита. Тъй като те не са страни по договора за кредит,  банката осъжда по чл. 417 от ГПК само Ана, не и тях. Затова те не търпят принуда, техните имоти не се продават и от  техните сметки и заплати не се правят удръжки. Така че как ги е притеснило изпълнителното дело срещу Ана за никой не става ясно. Истината е, че заведените от нас дела да доизплатят дължимата цена за покупката ги дисциплинираха да платят задължението си. Това не пречи на ЧСИ Ирина Христова да изрича тази угодна на всеки ЧСИ мантра, която ще чуете повтаряна в транс от останалите ЧСИ, защото така ги обучават да защитават съсловните си интереси. Само че случаят на Ана разобличава нейната несъстоятелност. Привилегиите, които си извоюват ЧСИ са нагли и противоречат на справедливостта и на всички икономически принципи. Няма друга професия или бизнес, който така да гарантира печалбата си, включително при липса на извършено търговско действие.

                Втората изречена мантра, която ще чуете от всеки ЧСИ е, че те като рицари на правото събират вземания на работници и служители, на майки, т.е. на бедния и на малкия човек. Мантра, която се изрича и от Ирина Христова в предаването. Истината е и това може да се установи от отчетите им пред Министерство на правосъдието, както и всеки адвокат в практиката се сблъсква с проблема е, че ЧСИ масово отказват такива дела, а ако ги образуват, не влагат усилия да ги водят бързо, тъй като от тях нямат печалба. Печелят от големите вземания, които събират. Затова и банките са им предпочитаните и привилегировани клиенти.

                ЧСИ Ирина Христова  изрича и много клевети и компромати срещу Ана, само и само да оправдае събирането на таксата печалба. Не им вярвайте! То и само като я слушате внимателно ще осъзнаете тяхната неистинност – Ана била продала апартаментите при степен на завършеност 37 %, а после купувачите били изненадани от лошото състояние на обектите /сиреч са измамени какво купуват/ – ами какво да бъде състоянието при 37 % на завършеност?

ЧСИ Ирина Христова е юрист и тя няма право да говори за непотвърдени с документи факти: „Ана била взела пари и ги похарчила”, „купувачите били принудени да променят архитектурния проект” /проектът е променен по тяхно искане и за сметка на Ана и Николай преди нотариалните актове/, „били принудени да довършват обектите” /та те са поели такова задължение с договор, сключен с Ана/. За тази и останалите компрометиращи Ана клевети, Ана ще се обърне към съда и ще потърси справедливост. Защото никой няма право да дискредитира една репутация, за да обоснове собственото си поведение на търговец, който търси печалба на всяка цена.

                Случващото се с Ана е един от многото казуси, в които частното съдебно изпълнение се превръща в самоцел – трупане и трупане на печалба и излиза от целта на принудителното изпълнение – да се събере дълга към кредитора, когато длъжникът не изпълнява доброволно задължението си. Частното съдебно изпълнение трябва да бъде основно реформирано, за да се пресекат случаите като този!

Цялото предаване може да видите тук:

http://bnt.bg/predavanyia/absurdite/absurdite-20-april-2016

Сподели в социалните мрежи!

От |23 апр., 2016|Банкови дела, В медиите, В медиите - публична позиция за защита на кредитополучателите, В медиите - публична позиция за защита на страните в изпълнителните дела, Видео|Коментарите са изключени за ПРЕДАВАНЕТО „АБСУРДИТЕ” ПО БНТ 2 С ВОДЕЩ РОМАН СУШКОВ – ЗА БЪРЗИЯ РЕД ЗА СНАБДЯВАНЕ С ИЗПЪЛНИТЕЛЕН ЛИСТ ОТ БАНКИТЕ И ЗА ЧАСТНИТЕ СЪДЕБНИ ИЗПЪЛНИТЕЛИ.
Call Now ButtonОБАДИ СЕ