Сподели в социалните мрежи!

bankeri

СЕГА Е МОМЕНТА ДА СЕ ЗАЩИТИМ ОТ БАНКИТЕ , ЗАЩОТО В НС НЕЗАВИСИМО ОТ НАКАЗАТЕЛНАТА ПРОЦЕДУРА ОТНОВО СЕ ГОТВЯТ ДА НАПРАВЯТ ПРОМЕНИ В ТЯХНА ПОЛЗА!

СТАТИЯТА МИ ОТНОСНО ГОТВЕНИТЕ ПРОМЕНИ В ЗАКОНА: Може ли Давид да пребори банковия Голиат

След многогодишна борба за отмяната на чл.417 ГПК и близо 5 години след жалбата ми до ЕК, Комисията образува наказателна процедура срещу България за начина, по който банките и другите кредитори, ползващи привилегията да съдят по бързата писта се снабдяват с изпълнителни листове. С госпожа Мая Манолова и експерти – съдии и адвокати внесохме предложения за промени в закона, които да гарантират, че винаги възражението на съденото лице ще води до спиране на изпълнителното дело срещу него, че искане за спиране може да се прави неограничено във времето и че при наличие на неравноправни клаузи съдилищата ще обезсилват осъдителните заповеди и изпълнителните листа.

Мнозина ме питат защо предложенията ни не са директно за отмяна на чл. 417 ГПК, каквото искане заявявам от години. Правим законови предложения, които не са толкова крайни с ясното съзнание, че радикалният вариант никога няма да бъде приет от законодателния ни орган.

Колкото и да е несправедлив този член, съзнавам, че дори предлаганите от нас промени в по-мекия вариант НЯМА ДА БЪДАТ ПРИЕТИ ОТ НС!

Показателно е и че отложиха гледането на второ четене в правна комисия за след изборите – не искат да приемат изменения, които няма да бъдат в полза на гласоподавателите и така да загубят гласовете им.

Започна едно говорене от обичайните банкови глашатаи, начело с Красен Станчев и водени от бившата адвокатка на Асоциация на банките и ОББ Валя Гигова, открито изричащи лъжи с твърдения, че ЕК не била разбрала, че през 2017г. законът вече бил оправен. Не само че през 2017г. не се пипна нищо от заповедното производство, касаещо нарушенията на правото на ЕС, но ЕК в официалното си писмо от тази година коментира тези изменения и факта, че чиновниците ни не са си направили труда да уведомят Комисията за тях.

Няма да коментирам безхаберието на бюрократите към съдбите на хората, губещи имотите си, към възможността държавата да губи от репутацията си в международен план и държавата да бъде осъдена да плаща глоби.

Искам да подчертая, че сега са се мобилизирали всички лобисти на банките, за да защитят техните интереси и да забавят измененията на ГПК.

Както депутатите, така и банковите маши са решили да направят само козметични промени, колкото да имитират пред ЕК, че се оправят нещата. Те много добре съзнават, че ще минат няколко години в кореспонденция с ЕК, с която ще я заблуждават, че законът е ремонтиран, че е необходимо Комисията да провери дали тези изменения са адекватни и че чак тогава Комисията ще вземе мерки да наложи чрез Съда на Съюза държавата ни да промени закона в съответствие с изискванията на правото на ЕС и че през това време ограбването на българските граждани ще продължи и банкерите ще пълнят джобовете си.

Ако нямаха привилегията на чл. 417 ГПК, банките нямаше да вкарват в договорите си неравноправни клаузи относно едностранното и произволно увеличаване на лихвите и относно швейцарския франк, защото щяха да минават през истински процес като всички останали и тогава съдилищата щяха да отказват да признаят задължения, основани на такива забранени от закона клаузи.

Сега е момента да се борим срещу опитите да се защитят интересите на банките и да се нарушава правото на Съюза и гаранитираните от него права на потребителите.

Сподели в социалните мрежи!

От |31 май, 2019|Банкови дела, В медиите - публична позиция за защита на кредитополучателите, Новини|Коментарите са изключени за Сега е моментът да се защитим от банките!
Call Now ButtonОБАДИ СЕ