Сподели в социалните мрежи!

На 05 септември 2019г. ще бъдат  изслушани петициите, с които адвокати и общественици, както и пострадали лица сме се обърнали за съдействие към Европейския парламент.

След като лятото на миналата 2018г. в ЕП бяхме изслушани гражданите, к внесли три петиции, след което за съдействие към ЕП са се обърнали и други лица, като в момента се разглеждат общо 9 петиции. Информация за тях може да получите тук:  Писмо на ЕП относно петиците

На изслушването през септември ще обърна специално внимание, че в НС бездействат и не приемат нужните промени след наказателната процедура, образувана от Европейската комисия срещу България за нарушението на правото на ЕС, което се изразява в задкулисния начин, по който биват съдени по реда на чл. 417 ГПК българките граждани и се разпродават имотите им независимо, че в договорите им има неравноправни клаузи, с които кредиторите им ги ограбват. Ще говоря и за европейските изисквания, поставени и от ЕК към държавата ни, които се пренебрегват с внесения законопроект от Министерство на правосъдието, който изразява лобистки интереси и е на път  да се превърне в законова реалност.

Винаги съм казвала,че това юридическо чудовище чл.417 ГПК не трябва да съществува в нашия закон. С г-жа Мая Манолова внесохме законопроект, който е по-мек вариант от отпадането на чл. 417 ГПК. Единственият ми мотив да направя стъпка назад е, че ясно съзнавам, че няма политик, който да подкрепи отмяната на това юридическо творение на Франкенщайн. Нашите предложения, обаче, на практика парализират този член и за това съм убедена, че няма да ги приемат. Ние искаме законът да се измени чрез следните гаранции за хората:

  • Съдилищата да отказват издаването на осъдителни заповеди и изпълнителни листове, когато са налице нарушения на потребителските права – така банките няма да могат да ви осъдят по бързата писта, когато едностранно са вдигали лихвите или са остойностявали кредитите в швейцарски франкове, фирмите за бързи кредити няма да могат да се облагодетелстват от неравноправните си клаузи и т.н.
  • Когато все пак бъде издаден изпълнителен лист, възражението винаги да спира изпълнителните дела, защото е възможно съдът да е допуснал грешка в преценката си; Да може и исковият съд в делата по чл. 415 и чл.422 ГПК да спира изпълнението.
  • Пак по същата причина сме предвидили ред, когато съдът е сгрешил и е издал заповед по чл. 417 ГПК и изпълнителен лист, те бързо да се обезсилват от Окръжния съд;

Предложенията на МП и други обсъждани предложения не отговарят на европейските изисквания, поставени от правото на ЕС и от ЕК в официалното писмо за наказателната процедура и ощетяват потребителите. МП предлага изпълнението да се спира само ако осъденият  внесе 1/3 от претендирания дълг. Входирано е и предложение изпълнението срещу кредитополучателите да продължава за чистата стойност на първоначално получения кредит, което не следва да се допуска, тъй като често неплатежоспособността е предизвикана от банките и другите кредитори именно чрез неравноправните клаузи в потребителските договори. Прост пример, ако на един кредитополучател му вдигнат месечната вноска чрез неравноправна клауза за франк от 500лв.  на 1 500лв. и съдът обяви тази клауза за нищожна, защо въпреки това той трябва да загуби имота си, за да върне първоначално получената сума?

Вярвам, че чрез европейските институции ще се преборим, макар и след още време, за справедливо законодателство, защитаващи правата на гражданите, а не на банките и другите силни икономически търговци!

Сподели в социалните мрежи!