Сподели в социалните мрежи!

С Мая ме срещнаха каузите в полза на гражданите, за които тя работеше като Омбудсман.  Подкрепям Мая, защото държа юздите на собствения си живот и се надявам всеки от нас да направи същото, като  откажем да допуснем зад мило и симпатично лице да се крият хищниците на  управляващото задкулисие и на просмукалата всичко корупция. Подкрепям Мая, защото отказвам правата ми да са само на хартия, отказвам посредствеността и невежеството на „калинките“ да вземат унищожителни  решения! Подкрепям Мая, защото отказвам аз, когато като адвокат представлявам ред администрацията клиентите си да бъда подхвърляна от гише на гише от чиновници, които не знаят какво правят, но на които постът им е даден срещу членство в управляващите партии и срещу заветния им глас. Уморена съм да бъда препращана от служба в служба като в  омагьосан кръг, за да доставя на чиновниците от една администрация документи от друга администрацияя след като се похарчиха 22 милиарда за електронно правителство. И в тези безхаберност, немарливост и невежество, много пъти съм се питала как оцеляват гражданите, които не са юристи, бивайки смазвани от този бюрократичен чук.

 Подкрепям я, аз която някога бях неин върл критик. Преди години се противопоставях на избора на Мая за Омбудсман. Считах, че има партийно минало и се опасявах, че ще бъде тесногръда и зависима, а проблемите, които един обществен защитник трябва да решава нямат цвят и партийна книжка. Гледах я под лупа и откривах нейни пропуски и човешки грешки. С работата си Мая опроверга недоверието ми! Респектира ме и това, че тя пренебрегна личното си достойнство, може би и чисто човешка обида от моите критики и ме покани да работим заедно за разрешаване на човешките проблеми.

Преди Мая да стане Омбудсман в кантората ми бяха опашки от хора с проблеми, които в държави с традиции в демокрацията звучат абсурдно и които тя разреши чрез промяна на законите с борбеността си, с умението си да предложи адекватни разрешения и да ги отвоюва  и успя да стопира:

  • частни арбитражи срещу потребители;
  • осъждания без истинско призоваване – реформира прословутото призоваване чрез залепване на уведомление по чл. 47 ГПК. В момента всеки, който не е открит на адреса си не бива осъждан автоматично, а държавата му осигурява служебен адвокат и задължително се минава през съдебен процес;
  • злоупотребите на ЧСИ, като в тази материя се случиха редица промени, които никога нямаше да се случат без нея, защото властимащите нямаха воля за промяна, защото не ги интересуваха гражданите, а пълненето на джобовете им от назначените за милионери частни съдебни изпълнители. След промените, извоювани от Мая се достигна до ограничаване на разходите по делата за малките задължения; възможност за спиране на продажбата на имот чрез внасяне на 20, вместо на 30 % от дълга и много други.

Несправедливостите, срещу които Мая се пребори са много, срещу други тя единствена сред оглушителното мълчание на властимащите се изправи, но срещна китайската стена на лобистките интереси на депутатите с бизнес приятели … На трупчета стои един от най-важните за мен закони – чл.  410 и чл. 417 ГПК и свързаните с тях норми от закона, по който банките, фирмите за бързи кредити, топлофикации, ВиК и други  търговци осъждат клиентите си без истински съдебен процес и по бързата писта.  След моя жалба, заведена в Европейската комисия под номер CHAP /2014/00684  България е в наказателна процедура заради престъпният начин, по който биват съдени българските граждани. Мисля, че най-красноречиво говори самото  писмо на Европейската комисия до Европейския омбудсман, което можете да прочетете на този линк: TRANSLATION_201802093_20190625_142459   

Безплодна заради безразличието на властта остана и работата ни за слагане на юзди на фирмите за бързи кредити, които чрез схеми източват най-бедната част от населението.

Мая ми показа с работата си, че тя е  винаги лично отговорна. Когато сме защитавали кауза на гражданите, тя е била винаги на линия и не е прехвърляла работата си в ръцете на екипа си.  Впечатлявала ме е нейната работоспособност и отдаденост. Всъщност и в събота и в неделя не ме оставяше на мира и ми звънеше целодневно, за да говорим какво да предприемем за проблемите на хората.

Респектира ме с това как бързо вникваше в изложените й проблеми! Представяме й адвокати и съдии становище към сто страници и два пъти повече доказателства за изложеното от нас и след два дни тя е лично вникнала в проблемите, с които я сезираме и то в дълбочина. Обеснявам си го с образованието й като юрист, Мая е адвокат, но най-вече с личните й качества. Защото ако тя нямаше тази глава на раменете си, нямаше как да се справято толкова бързо и адекватно. На нея професията като адвокат само надгражда острието на ума й.

Мая е земна и близка! Тя не е като онези от политическия Олимп на суетата и високомерието. Тя отваряше широко вратите на приемната на Омбудсмана за проблемите и болките на хората.

Мая е организатор и то блестящ! Харесвам екипа й, отдадени, образовани и мили хора. Всъщност, съумя да привлече и много експерти от различни области,  увлече и мен с устрема си и с качествата си и аз нейният яростен критик заработих с нея и сега категорично казвам:

Гласувайки за Мая гласуваме за НАС! Гласуваме управлението да се случва пред очите ни, на светло и с нашето участие. Гласуваме за човек, който е с нужните знания да реши и проблеми, с които се сблъсква за пръв път и то да ги реши качествено и бързо.Даваме си гласа за човек, който ще отговаря ред всеки от нас лично и няма да се крие зад партийни централи. Призовавам Ви да защитим правата си като гласуваме за най-правилния избор – за Мая!

 

 

Сподели в социалните мрежи!