Сподели в социалните мрежи!

Много хора се вълнуват какво става с кредитите, които изплащат заради въведеното извънредно положение и загубите им на нормалните им доходи и какво могат да направят.  Законът в чл. 81, ал. 2 от Закона за задълженията и доходите предвижда, че липсата на парични средства не освобождава длъжника от задължението му да изпълни паричните си задължения. Съдебната практика и научната доктрина без никакви спорове приемат, че за парични задължения длъжникът не може да се освободи от отговорност,  дори и да сме в ситуация на непреодолима сила, т.е. форс мажорно обстоятелство каквото е извънредното положение в България, обявено заради пандемията с коронавируса.

            Поради това, дори да са лишени от приходи заради извънредното положение, кредитополучателите продължават да дължат изпълнение по договорите си. Неплащането в срок дава пълното право на банките и на фирмите за бързи кредити да обявят кредитите за предсрочно изискуеми.

            Моят съвет към всички вас е да се свържете с кредитодателя и да преговаряте за период на облекчено заплащане на кредита. Вярвам, че в създалата се ситуация кредиторите ще са склонни на отстъпки, защото ясно ще съзнават, че има огромна опасност повечето от клиентите им да фалират и поради това кредиторите ще загубят източници на доходите си.

            адвокат Десислава Филипова, председател на фондация „Център за европейска интеграция на България и за защита правата на човека“

Сподели в социалните мрежи!

От |17 мар., 2020|Новини|Коментарите са изключени за КРЕДИТИТЕ В ИЗВЪНРЕДНОТО ПОЛОЖЕНИЕ
Call Now ButtonОБАДИ СЕ